Interoperable Europe Act

De verordening Interoperabel Europa, beter bekend als ‘Interoperable Europe Act’ (IEA), is een wetgevend initiatief van de Europese Unie gericht op het faciliteren van grensoverschrijdende gegevensstromen. Het betreft gegevensstromen van alle publieke entiteiten op nationaal en EU-niveau bij de levering van online diensten met een grensoverschrijdende dimensie. Toegenomen interoperabiliteit zorgt immers voor het efficiënter maken van digitale publieke diensten, waardoor administratieve lasten voor burgers, bedrijven en ambtenaren in de Europese Unie afnemen.

Grensoverschrijdende gegevens-uitwisseling

Trans-Europese digitale overheidsdiensten kunnen aan de hand van grensoverschrijdende gegevensuitwisseling voorzien in de wederzijdse erkenning van onder meer academische kwalificaties, beroepskwalificaties en voertuiggegevens. Aangezien de beschikbaarheid en uitwisseling van gegevens aan de basis liggen van (digitale) diensten, zal een betere uitwisseling ervan de diensten zelf ook verbeteren.

Duidelijk rechtskader vervangt informele afspraken

Tot nu toe had de uitwisseling van gegevens tussen Europese lidstaten een eerder informeel karakter. De verordening Interoperabel Europa zorgt voor een duidelijk rechtskader. In de context van de verordening worden ook gemeenschappelijke interoperabiliteitsoplossingen ontwikkeld die op alle administratieve niveaus herbruikbaar zijn. Daarenboven zorgt het Interoperabel Europa-portaal voor een uniek toegangspunt tot informatie met betrekking tot de interoperabiliteit. Je vindt er ook de interoperabiliteitsoplossingen die je kunt hergebruiken.

Interoperabiliteitsbeoordelingen

Organisatorische, semantische en technische belemmeringen voor grensoverschrijdende interoperabiliteit zullen worden opgespoord aan de hand van een interoperabiliteitsbeoordeling.

Vanaf 12 januari 2025 moeten administraties die online grensoverschrijdende diensten leveren en een besluit willen nemen over nieuwe of ingrijpend gewijzigde bindende eisen een interoperabiliteitsbeoordeling uitvoeren.

Bindende eisen omvatten alle verplichtingen, verboden, voorwaarden, criteria of beperkingen van juridische, organisatorische, semantische of technische aard in het kader van een wet, regelgeving, bestuurlijke bepaling, contract, aanbesteding of een ander officieel document.

Interoperabel Europa-raad (IEB)

Daarnaast wordt er een nieuwe Interoperabel Europa-raad opgericht, die samen met de Europese Commissie de drijvende kracht zal vormen achter de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende interoperabiliteit in de Europese Unie.

De FOD BOSA fungeert als nationaal contactpunt voor de Interoperable Europe Act, en zetelt ook in de Interoperabel Europa-raad.

Bijkomende informatie